Deel dit artikel:

Wat is 'Overkop'?

Uit onderzoek in 2015 bleek dat één op de vijf jongeren in Vlaanderen kampt met psychische problemen. Toch vinden zij de weg naar de juiste hulp nog steeds niet. De cijfers in 2016 toonden aan dat slechts minder dan vier op de tien jongeren wél weten waar ze terecht kunnen en dat zeven op de tien jongeren de stap naar hulp helemaal niet zet.

Er heerste een taboe rond het onderwerp en Rode Neuzen Dag droomde ervan dit te doorbreken. Niet alleen door het bespreekbaar te maken, maar ook door zeer concreet te investeren in toegankelijke en specifieke ondersteuning voor al wie het nodig heeft. Deze droom wordt vandaag werkelijkheid. Maak kennis met OverKop.

OVERKOP-DROOM

Overkop bestaat uit vijf huizen en een online platform voor en door jongeren uit heel Vlaanderen. Op die manier wil Overkop er voor hen zijn wanneer ze zich slecht in hun vel voelen. Als een warme thuishaven wanneer er nood is aan een steunpilaar, waar ruimte is voor een eenvoudig gesprek of zelfs professionele hulp.

OVERKOP GAAN IS ‘OK’

De naam 'Overkop' werd door jongeren zelf bedacht en heeft een dubbele betekenis. Overkop gaan kan fun zijn, maar kan ook betrekking hebben op ‘problemen in je kop’. Op deze cruciale momenten staan de Overkop-huizen en het online Overkopplatform voor hen klaar. Want het is ‘OK’ om je af en toe minder goed te voelen en ‘OK’ om erover te praten.


“Wat als er een plek bestaat waar je als jongere
gewoon binnen en buiten kan lopen, beroep kan doen op
een luisterend oor of op professionele hulp? Dat is waar we van dromen en wat we willen realiseren met vijf huizen en één digitaal platform."

- Evi Hanssen

OVERKOP-(T)HUIS

Een Overkop-huis is een plek waar jongeren zich thuis voelen en zichzelf kunnen zijn. Waar ze altijd terecht kunnen voor warmte en steun: gratis en zonder afspraak. Er is plaats voor hun passie en persoonlijke ontwikkeling en samen kunnen ze er hun emoties vrij uiten en beleven.

Overkop voorziet laagdrempelige hulp, zo dicht mogelijk bij de leefwereld van jongeren. Niet alleen onder de vorm van professionele ondersteuning, maar ook met leuke en ontspannende activiteiten. Iedereen is welkom.

OVERKOEPELEND OVERKOP

Elk huis wordt opgezet in samenwerking met een bestaande organisatie. ‘Overkop’ is de overkoepelende naam, zodat de hulp meer zichtbaar en gemakkelijker te bereiken is voor jongeren.