Tijdens Rode Neuzen Dag 2016 droomden organisatoren VTM, Qmusic en Belfius luidop om met de ingezamelde € 4.103.677 ‘Rode Neuzen Dag-huizen’ op te richten: een fysieke plek in elke provincie waar jongeren gemakkelijk binnen en buiten kunnen wandelen voor ontspanning, maar ook voor snelle professionele hulp. Samen met jongeren in Vlaanderen werd de naam ‘Overkop’ gekozen voor de huizen. Dankzij het ingezamelde geld kunnen jongeren voortaan ook terecht op overkop.be, een online platform waar ze hun hart kunnen luchten.

Na afloop van Rode Neuzen Dag konden organisaties zich inschrijven om via het Rode Neuzen Fonds, dat beheerd wordt door de Koning Boudewijnstichting, hun schouders te zetten onder een Overkop-huis in hun provincie. De jury, onder leiding van kinderpsychiater Peter Adriaenssens, maakte vandaag, donderdag 6 juni 2017, bekend dat Genk, Gent, Mechelen, Oostende en Tienen binnenkort een Overkop-huis openen.

OOST-VLAANDEREN: OVERKOP GENT

Overkop vestigt zich in Oost-Vlaanderen in samenwerking met het Huis voor jongeren Gent. Overkop Gent focust op de unieke noden van elke jongere, om zo een geïntegreerd traject uit te stippelen zonder hen door te verwijzen.

WEST-VLAANDEREN: OVERKOP OOSTENDE

In West-Vlaanderen werkt Overkop samen met Habbekrats. Als een wakende vuurtoren op de zeedijk staat Overkop Oostende klaar om met ontspannende, zeer laagdrempelige activiteiten bij te dragen aan het psychisch welzijn van jongeren.

VLAAMS-BRABANT: OVERKOP TIENEN

Overkop Tienen is een samenwerking tussen Overkop en De Wissel. Het samen creëren van een (t)huis staat hier centraal: een loods in het centrum van de stad wordt samen met de jongeren omgetoverd tot een bruisende ontmoetingsplaats.

LIMBURG: OVERKOP GENK

Overkop Genk settelt zich in ‘Huis 26’. Binnen deze warme muren ontmoeten jongeren elkaar en werken zij aan hun persoonlijke ontwikkeling. Ze kunnen er terugvallen op professionele hulpverleners, maar ook op elkaar door de speciale buddywerking. In Overkop Genk worden jongeren klaargestoomd om hun leeftijdsgenoten te ondersteunen.

ANTWERPEN: OVERKOP MECHELEN

‘Let’s bridge the gap’ is het motto van het Regionaal Open Jeugdcentrum Mechelen dat het Overkop-huis in provincie Antwerpen inricht. Overkop Mechelen bouwt een brug tussen jongeren en de 'klassieke' hulpverlening. Het doel is jongeren sterker te maken door hen slechts één keer hun verhaal te laten vertellen. Ook wordt er een crisisteam voorzien dat elke dag 24 uur op 24 uur bereikbaar zal zijn.

JONGEREN KUNNEN OOK ONLINE OVERKOP

Overkop wordt ook een digitale plek. Via het online Overkop-platform overkop.be kunnen jongeren, waar ze zich ook bevinden, hun hart online luchten bij een professioneel opgeleid team van vrijwilligers. Naast een serious game en zelftesten, streeft het online platform naar een snelle en rechtstreekse doorverwijzing naar de juiste hulpverlening. Overkop.be wordt verder uitgebouwd met Awel, het online forum waar jongeren nu al terecht kunnen.

LOKALE EN INTERNATIONALE STEUN

De jury besliste ook om 17 lokale initiatieven te ondersteunen die laagdrempelige hulp aanbieden aan jongeren of inzetten op preventie, zoals een interactief stadsgame, creatieve ateliers of een kortfilm gemaakt door leerlingen. De volledige lijst van deze 17 lokale projecten vind je hier.