Deel dit artikel:

Van Echelpoel brengt bijzonder nummer 'soms' uit voor OverKop

Tijdens de ochtendshow van Qmusic bracht Tijs Vanneste, beter bekend als Jef Van Echelpoel, in primeur zijn nieuw nummer 'Soms'. Een aanstekelijk nummer dat het lijflied wordt van OverKop. De vijf OverKop-huizen, waar jongeren gemakkelijk binnen en buiten kunnen wandelen voor ontspanning, maar ook voor snelle professionele psychologische hulp, kwamen er dankzij de steun van heel Vlaanderen tijdens Rode Neuzen Dag 2016.

In 'Soms' erkent Van Echelpoel dat het bij iedereen wel eens moeilijk gaat, ook bij zichzelf, en vraagt hij om liefdevol en zorgzaam met elkaar om te gaan. Tijs heeft ervaring met de doelgroep van Rode Neuzen Dag. Hij werkte als creatief therapeut met kwetsbare jongeren en gelooft in de aanpak en werking van OverKop. Tijs Vanneste: “Het lijkt me niet meer dan normaal dat ik me extra inzet voor jongeren. De wereld en maatschappij worden er niet simpeler op. Zeker niet voor zij die iets minder standvastig in het leven staan. Het is voor de meesten onder ons roeien met de riemen die je hebt. ‘Soms’ is een lied voor jongeren die het moeilijk hebben met zichzelf, met anderen of met het leven. Het is bedoeld als een lichtpuntje waaraan je je kan vastklampen en waardoor je in het beste geval zelfs kracht vindt om een nieuwe start te maken.”

Het einde van het schooljaar nadert, wat niet voor iedereen een verademing is: heel wat jongeren worstelen mentaal met deze overgang, volgens bevindingen van OverKop. Het gemis aan vrienden en klasgenoten, maar ook het wegvallen van dagelijkse structuur is opvallend. Eenzaamheid en verveling gaan hand in hand. OverKop wil jongeren tegemoet komen in deze periode, zegt OverKop-coördinator Wouter Kersbergen: In elk OverKop-huis zijn er ook in de zomermaanden professionele zorgverstrekkers die samen met de jongeren chillen en tijd doorbrengen. Ze bouwen een vertrouwensband op, detecteren vroegtijdig mentale problemen, maken het bespreekbaar en helpen de jongere op weg naar antwoorden.”

In de videoclip van ‘Soms’ zijn naast Van Echelpoel ook actrice Tina Maerevoet, schrijfster Dalilla Hermans en Belgium’s Got Talent 2017-winnaars Baba Yega te zien. Ze wilden graag hun steentje bijdragen aan het nummer omdat ze de boodschap belangrijk vinden en geloven dat het iets kan betekenen voor jongeren.

Dankzij de massale steun aan Rode Neuzen Dag 2016 werd het mogelijk om in elke Vlaamse provincie een OverKop-huis op te richten. Help mee om van de derde Rode Neuzen Dag opnieuw een groot succes te maken en pre-registreer nu al je actie of doe een gift. Want met jouw inzet kunnen we opnieuw jongeren die mentaal wat in de knoei zitten ondersteunen. Rode Neuzen Dag vindt dit jaar plaats op vrijdag 30 november 2018 en focust meer dan ooit op het mentaal welzijn van jongeren op school.

Bekijk via de OverKop website het nummer 'soms'.