Deel dit artikel:

Samen veerkrachtig!

Op 10 oktober is het Werelddag Geestelijke Gezondheid, het centrale thema van de vorige en volgende Rode Neuzen Dag acties.

Het is een dag om even stil te staan bij je eigen geestelijke gezondheid maar ook die van anderen. Wereldwijd zijn er 300 miljoen mensen die te maken krijgen met depressieve gevoelens. In Vlaanderen voelt een kwart van de mensen zich slecht in zijn vel. Minstens één op vijf Vlaamse jongeren geeft aan te kampen hebben met psychische problemen. Deze aantallen nemen elk jaar toe. Het zijn onthutsende cijfers van een vaak onderhuidse problematiek. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) probeert hier verandering in te brengen. Met een World Mental Health Day worden over heel de wereld overheden aangespoord om meer te investeren in geestelijke gezondheidszorg.  

In Vlaanderen werden er tussen 1 en 10 oktober tal van initiatieven genomen om het thema over mentale gezondheid bespreekbaar te maken. Onder de naam ‘samen veerkrachtig’ werden er ongeveer 250 kleine en grote acties georganiseerd. Zo werd er in Gent een gevoelsmuur opgericht waar je door middel van een gevoelsbutton kan zeggen hoe het gaat. In Leuven werden er dan weer steentjes uitgedeeld met de slogan “jij bent een kei!”. Een actie ter ondersteuning van families van psychisch kwetsbare mensen.  Al deze acties geven aanleiding om te praten over je gevoelens, iets dat in de huidige maatschappij nog te weinig wordt gedaan.

Net als Rode Neuzen Dag wil de Werelddag Geestelijke Gezondheid het taboe rond jongeren met psychische problemen doorbreken. Rode Neuzen Dag is er de voorbije twee jaar in geslaagd om de problematiek meer bespreekbaar te maken en om een betere opvang te voorzien voor deze jongeren door onder meer de oprichting van OverKop. Toch heeft Vlaanderen nog een lange weg af te leggen. Te veel jongeren moeten nog te lang wachten voor een juiste hulp op maat.

De volgende Rode Neuzen Dag vindt plaats in het najaar van 2018. Toch kan je nu al je rode neus tonen voor het goede doel. Ga aan de slag en doe een gift of verzin een leuke actie om jongeren die mentaal in de knoei zitten te ondersteunen. Samen met jouw steun kunnen we de zware cijfers van één op vijf jongeren die kampen met psychische problemen terugdringen!

Pre-registreer hier jouw actie!