Deel dit artikel:

Rode Neuzen-meisje kan terug tegen een stootje

Yana (20) was één van de gezichten van Rode Neuzen Dag. Na een lange en moeilijk periode heeft ze eind mei gezond en wel de deur van de kliniek achter haar kunnen dicht trekken. 

Yana Vandeput uit Houthalen schreef vorig jaar een brief. “Ik had misschien al vroeger in de krant kunnen staan. Ergens op de pagina’s met regionaal nieuws: ‘Y.V. (13 jaar) stapt uit het leven’. Maar het werd dus deze brief”. In die brief vermeldde ze Rode Neuzen Dag. Ze spoorde anderen aan een kijkje te nemen op onze website en een gift te doen indien je jongeren zoals haar wilt helpen.

Jarenlang werd Yana gepest omwille van haar lichaam. Op 9-jarige leeftijd werd het haar te veel, alsook op haar dertiende, wanneer ze het nog eens probeerde. Daarna vond ze haar zelf steeds meer terug, maar dat was van korte duur. Het hardnekkig pesten leidde tot een eetstoornis. Mentaal en fysiek kwam Yana aan haar einde. Ze was volledig overgeleverd aan anorexia. Het weinig dat ze nog at, sportte ze er later weer af of braakte ze uit. Dat leerde ze van op het internet. Niemand wist nog raad met haar en zijzelf nog het minst. Ze was zo zwak dat op haar benen staan een hele opdracht was. Ze kon zo wel tien keer per dag door haar benen zakken. Naar school gaan lukte niet meer, ze kreeg de ene infectie na de andere en haar hart sloeg soms zo onregelmatig dat ze schrik had voor een stilstand waar ze de kracht niet voor zou hebben deze te overwinnen. 

Begin februari werd Yana opgenomen in het UZ van Leuven. Haar levenslust begaf het. Ze had een overdosis pillen genomen en hoopte er zo snel vanaf te zijn. “Beter de korte pijn in plaats van nog maanden af te zien en er dan toch nog ‘aan’ moeten”, dacht ze toen. Haar ouders hebben haar nog op tijd gevonden. “Het is vandaag nog maar goed drie maanden geleden. Niet te geloven eigenlijk”, ging ze verder. 

Ze kon snel terecht in het psychiatrisch ziekenhuis van Kortenberg, want ironisch genoeg moeten jonge meisjes zich eerst aan hun noodlot overlaten om wachtlijsten te overbruggen. Andere bewoners konden haar heel wat tips geven, maar de controle over haarzelf uit handen geven bleef moeilijk. Toch kwam ze met muizenstapjes een beetje vooruit. Ze leerde truckjes om afleiding te zoeken wanneer een stemmetje in haar hoofd zei: ‘Nee, eet dat niet!’ 

Yana is de voorbije maanden meer dan tien kilogram bijgekomen en kan nu al een maand lang haar gewicht op peil houden. Ze mocht bijgevolg het ziekenhuis eind mei verlaten en mag als beloning een week mee op schoolreis, iets wat ze drie maanden geleden als het meest onmogelijke zag. 

Afvallen wil ze niet meer. De weegschaal zal haar nog blijven teisteren, maar ze leerde anorexia koppelen aan dat ziek zijn: koud hebben, geen uithoudingsvermogen hebben, het risico lopen op onvruchtbaarheid, … Zeker met dat laatste heeft ze vaak moeite gehad. De jonge twintiger wil graag kinderen.

Confronterend blijft het weerzien met haar pestkoppen, ze wonen immers nog altijd in hetzelfde dorp. Maar daar energie in steken, dat doet ze niet meer. Enkele meisjes zijn ook hun spijt komen betuigen en dat wordt geapprecieerd. Maar Yana wil vooruit kijken nu en vooral genieten. Voor haar is dat nu zelfs een ijsje gaan eten. Haar laatste jaar Sociale en Technische Wetenschappen moet Yana binnenkort overdoen. “Maar wat is een jaar op een mensenleven”, realiseerde ze zelf. Na volgend jaar wil ze psychologie studeren om mensen met eetstoornissen te helpen, hen te laten zien dat er altijd uitwegen zijn. 

Dit is waar Rode Neuzen Dag naar toe wil, jongeren helpen. Hen een luisterend oor bieden. Yana hoopte enkele maanden geleden dat haar verhaal in de media zou verschijnen om het onderwerp bespreekbaar te maken en andere jongeren op te roepen hetzelfde te doen. Alleen zo kunnen zij geholpen worden. 

Jouw steun verandert het leven van jongeren met psychische problemen. Je kan Rode Neuzen Dag te allen tijde blijven steunen door een gift te doen op het rekeningnummer BE70 0960 6060 6025 met vermelding van de gestructureerde mededeling ***015/0660/00085***.

Wie vragen heeft over zelfdoding, kan anoniem contact opnemen met de Zelfmoordlijn via 1813. Meer informatie

Foto: Photonews