Deel dit artikel:

Rode Neuzen Dag helpt kanker bespreekbaar te maken

Dankzij de massale steun van heel Vlaanderen tijdens Rode Neuzen Dag 2015 en 2016 kregen heel wat lokale projecten een duwtje in de rug. Verschillende organisaties verspreid over heel Vlaanderen werden zo op weg geholpen om hun project te realiseren. Eén van de projecten was van de afdeling oncologie van het ziekenhuis 'az Glorieux' in Ronse. Om kanker makkelijker bespreekbaar te maken bij jonge kinderen, ontwikkelden de oncopsychologen twee gezelschapsspelletjes.

Het project

Op de afdeling oncologie krijgen psychologen vaak de vraag hoe ze een kankerdiagnose en de behandeling ervan bespreekbaar kunnen maken bij kinderen en jongeren. Om hier een antwoord op te bieden ontwikkelden de oncospychologen van het ziekenhuis 'az Glorieux' twee gezelschapsspelletjes voor kinderen van oncologische patiënten. Dankzij de financiële steun van Rode Neuzen Dag 2015 kon hun idee omgezet worden in praktijk. Twee jaar later is het project helemaal gefinaliseerd en stellen zij met veel trots de gezelschapsspelen aan je voor.

Spelenderwijs informeren over kanker

De zelfgemaakte gezelschapspelletjes zorgen voor een houvast wanneer (groot-)ouders hun (klein-)kinderen willen informeren over kanker. Het helpt kinderen ook te begeleiden bij de emoties die een kankerdiagnose teweeg brengt. Het eerste spel is een emotiespel waarbij kinderen praten over hun gevoelens en leren benoemen wat ze voelen. Dit spel is voornamelijk gericht op kinderen uit de lagere school. Daarnaast is er ook een vragenspel ontwikkeld voor iets oudere kinderen en volwassenen. Via de vragen leren de spelers wat kanker is, welke behandelingen er bestaan, wat preventief kan gedaan worden om het risico op kanker te verkleinen en nog allerlei wist-je-datjes.

Ultieme droom

Met deze spelletjes hoopt het ziekenhuis heel wat gezinnen te kunnen helpen. Door de vele positieve reacties is het de bedoeling dat de spelletjes ook verspreid worden naar andere ziekenhuizen. Voorlopig liggen de spelletjes nog niet in de winkelrekken, maar zijn wel verkrijgbaar bij de Stichting tegen Kanker, Kiwanis en verschillende ziekenhuizen. De ultieme droom is natuurlijk dat het spel voor iedereen beschikbaar is.

In de toekomst wilt Rode Neuzen Dag dergelijke projecten blijven steunen. En ook jij kan hiervoor jouw steentje bijdragen door een gift te storten op het Rode Neuzen Fonds of een actie organiseren ten voordele van Rode Neuzen Dag 2018.

Ontdek hier welke andere projecten Rode Neuzen Dag steunde