Realisaties

Merci!
Dit maakten we samen mogelijk

RODE NEUZEN DAG - EVEN TERUGBLIKKEN

Jouw steun is exact
wat jongeren nodig hebben. Merci!

We zijn helemaal terug

Dit jaar zetten we opnieuw de spotlight op het bespreekbaar maken van psychische problemen bij jongeren. Vooral in scholen lijkt er nog veel werk aan de winkel. 1 op de 2 leerkrachten in Vlaanderen heeft wekelijks te maken met leerlingen met psychische problemen. De helft van de Vlaamse leerlingen geeft aan dat ze het mentaal lastig hebben.

Leerkrachten vragen om betere begeleiding, meer tijd en middelen om jongeren met psychische problemen te ondersteunen. Want die persoon aan het bord blijkt vaak de eerste vertrouwenspersoon voor deze jongeren. 

Rode Neuzen Dag heeft een droom: van zoveel mogelijk scholen in Vlaanderen een Rode Neuzen School maken. Een school die vol trots zegt: “wij geven leerlingen met psychische problemen alle kansen” en dat nog waarmaakt ook!

Vaak bestaan er op school al goede initiatieven, maar even vaak ontbreekt het de directie aan tijd of middelen om deze voldoende uit te werken. Daar kan Rode Neuzen Dag bij helpen! Elke school die zich registreert als Rode Neuzen School en een actie ten voordele van Rode Neuzen Dag 2018 organiseert, kan aanspraak maken op een deel van het ingezamelde geld. Geld dat scholen kunnen gebruiken om hun goede intenties helemaal waar te maken! Bovendien ontvangen ze het Rode Neuzen Dag label en krijgen ze toegang tot de Rode Neuzen scholencommunity, zodat ze ook na onze slotshow op 30 november hun inspanningen kunnen verder zetten.

Registreer je school als Rode Neuzen School, organiseer een actie en ontvang een financiële steun om jongeren met psychische problemen op jouw school te helpen. Hoe je een financiële steun kan ontvangen, ontdek je hier

We dromen opnieuw van een mooi en duurzaam project… Droom jij opnieuw mee? We danken je alvast voor je enthousiasme!

Ik doe mee!

Het wordt écht

2017 was geen Rode Neuzen Dag-jaar. Met de opbrengst van Rode Neuzen Dag 2016 realiseerden we in 2017 onze OverKop droom. Het online platform OverKop.be, in samenwerking met Awel, werd als eerste gelanceerd en gaf jongeren met psychische problemen de kans om op een laagdrempelige manier met elkaar én met professionele hulp in contact te komen.

De eerste OverKop huizen openden hun deuren in Genk en Oostende. Daarna volgden Mechelen, Tienen en Gent. In elke provincie eentje dus.

Jongeren kunnen vanaf nu een OverKop huis binnenlopen voor allerlei leuke activiteiten. En als het nodig is, vinden ze er altijd een luisterend oor en professionele hulp. Laagdrempelig, dichtbij en zonder een label opgeplakt te krijgen. Dit allemaal dankzij jullie hulp.

OverKop

Laagdrempelige hulp voor en door jongeren, in alle provincies én online.

Hardnekkig taboe

Het succes van de eerste Rode Neuzen Dag toonde hoe hard het thema de Vlaming had geraakt. Iedereen kende wel een jongere met een Rode Neuzenprobleem. Maar het taboe zat dieper dan gedacht, de hulp moest nog laagdrempeliger.

VTM, Qmusic en Belfius maakten al snel bekend dat ze opnieuw heel Vlaanderen wilden inschakelen voor een tweede editie van Rode Neuzen Dag.

Ondertussen rijpte er ook één gemeenschappelijke droom: een vaste, veilige plek creëren waar jongeren altijd terecht kunnen. Dat werd OverKop. 5 huizen over de provincies heen, aangevuld met een online platform.

Op 3 december 2016 bleek de tweede editie van Rode Neuzen Dag een nog groter succes dan de eerste: 2.510 acties en 4.103.677 euro ingezameld. On-gel-looflijk bedankt!

OverKop

Laagdrempelige hulp voor en door jongeren, in alle provincies én online.

Wat. Een. Begin!

Op 5 december 2015 sloegen VTM, Qmusic en Belfius voor het eerst de handen in elkaar voor Rode Neuzen Dag. De boodschap: samen gek doen en geld inzamelen voor jongeren met psychische problemen… En of er gek gedaan werd!

Vlaanderen zette zo’n 1.600 acties op poten, verkocht maar liefst 351.653 Rode Neuzen en zamelde meer dan 3.858.814 euro in voor het Rode Neuzen Fonds. Onder het goedkeurende oog van de Koning Boudewijnstichting kregen 26 Vlaamse organisaties, die hulp bieden aan jongeren met ‘een Rode Neuzenprobleem’, een duwtje in de rug.

En misschien nog belangrijker, samen maakten we het probleem bespreekbaarSuper bedankt!

Rode Neuzen Dag is een initiatief van VTM, Qmusic en Belfius