Video: Video: OverKop
Video: OverKop
Uw video is aan het laden...
Deel dit artikel:

OverKop opent de deuren dankzij Rode Neuzen Dag 2016

Dankzij de steun van heel Vlaanderen tijdens Rode Neuzen Dag 2016, opent er dit najaar in elke provincie een OverKop-huis. Het OverKop-huis in Genk, Mechelen en Oostende zijn reeds geopend. De andere huizen in Gent en Tienen openen later dit jaar hun deuren.

OVERKOP-(T)HUIS

Een Overkop-huis is een plek waar jongeren gemakkelijk binnen en buiten kunnen wandelen. Ze kunnen er terecht voor wat ontspanning of voor een leuke activiteit. Maar tegelijkertijd wordt er ook professionele en psychologische hulp aangeboden, gratis en zonder afspraak.Er is plaats voor hun passie en persoonlijke ontwikkeling en samen kunnen ze er hun emoties vrij uiten en beleven. .

ONLINE PLATFORM

Ook online wil OverKop er zijn voor jongeren. Via de website van OverKop worden jongeren de weg gewezen naar betrouwbare en begrijpelijke informatie over gevoelens en hulpverlening. Jongeren kunnen er video's delen die hen zelf al eens geholpen hebben. Hiermee wil OverKop inspelen op peer-support. Uit onderzoek blijkt namelijk dat jongeren die elkaar ondersteunen heel waardevol is. Daarnaast is er ook een chatfunctie waar jongeren terecht kunnen en waarvoor OverKop samenwerkt met Awel.

OVERKOP GAAN IS ‘OK’

De naam 'Overkop' werd door jongeren zelf bedacht en heeft een dubbele betekenis. Overkop gaan kan fun zijn, maar kan ook betrekking hebben op ‘problemen in je kop’. Op deze cruciale momenten staan de OverKop-huizen en het online OverKopplatform voor hen klaar. Want het is ‘OK’ om je af en toe minder goed te voelen en ‘OK’ om erover te praten.

OVERKOEPELEND OVERKOP

Elk huis wordt opgezet in samenwerking met een bestaande organisatie. ‘OverKop’ is de overkoepelende naam, zodat de hulp meer zichtbaar en gemakkelijker te bereiken is voor jongeren.

Bekijk hier de reportage van VTM NIEUWS (27/11) over de opening van het OverKop-huis in Genk: