Intentieverklaring

Onze school doet mee!

“WORD EEN RODE NEUZEN SCHOOL EN MAAK SAMEN MET ONS HET VERSCHIL VOOR JONGEREN MET PSYCHISCHE PROBLEMEN"

Verhalen over angst, stress, (cyber)pesten, eetstoornissen, zelfverwonding… zijn vast niet onbekend voor jou. Ze komen helaas voor in elke school. Soms ontstaan die mentale problemen op school, soms brengen kinderen ze mee naar de klas. Een onderzoek uit mei 2018 bevestigde het:

  • 1 op 2 leerkrachten (52%) heeft minstens wekelijks te maken met leerlingen met psychische problemen

  • 56% van de leerlingen wil liever met een vertrouwenspersoon op school praten dan met een externe psycholoog

  • Voor ouders is het welbevinden van hun kind op school de belangrijkste reden om voor een school te kiezen (na de evidente factoren als aangeboden opleiding en locatie van de school)

Rode Neuzen Dag is er daarom dit jaar opnieuw. Samen met heel Vlaanderen zamelen we nu geld in om psychische problemen bij jongeren op school aan te pakken. We hebben een droom: van zoveel mogelijk scholen in Vlaanderen een Rode Neuzen School maken.

 

WORD OOK EEN RODE NEUZEN SCHOOL IN 4 STAPPEN

1. REGISTREER JE SCHOOL ALS RODE NEUZEN SCHOOL

Rode Neuzen Dag droomt ervan dat zoveel mogelijk scholen in Vlaanderen zich uiten als Rode Neuzen School en wil hen hierin ondersteunen. We willen jouw school er erg graag bij! Jij ook? Registreer je als Rode Neuzen School en maak werk van deze drie actiepunten:

Welkom Rode Neuzen Coach
Je benoemt een collega tot ‘Rode Neuzen Coach’, een vertrouwenspersoon die luistert en hulp biedt bij mentale problemen. Voorzie één Rode Neuzen Coach per 500 leerlingen, en zorg ervoor dat hij of zij voor alle leerlingen zo vaak mogelijk bereikbaar is.

Een Rode Neuzen School. Iedereen doet mee
Leerlingen beschouwen leerkrachten als hun belangrijkste vertrouwenspersonen. Een rol die leerkrachten graag opnemen, al hebben ze er niet altijd de tijd of expertise voor. Op een Rode Neuzen School krijgen collega’s de nodige tijd en knowhow via workshops, ondersteunende tools, (les)materiaal, aandacht op pedagogische studiedagen…

Een veilige plek binnen de school
Een school kan luid, druk en heftig zijn. Maar zo’n levendige situatie is niet ideaal wanneer het al stormt in je hoofd. Op een Rode Neuzen School wordt daar rekening mee gehouden: voorzie een comfortabele en veilige plek binnen jullie school. Herkenbaar, aantrekkelijk, makkelijk, toegankelijk, laagdrempelig en onder toezicht. Een plek waar jongeren naartoe kunnen als ze nood hebben aan rust, eens willen praten of gewoon een moment alleen willen zijn. Een plek waar jongeren geen label krijgen en waar een luisterend oor nooit ver weg is.

 

2. ORGANISEER EEN ACTIE

Zet met jullie Rode Neuzen School toffe acties op. We helpen jullie graag een handje met ons educatief en fondsenwervingsaanbod vol tips & tricks.

 

3. ONTVANG GELD ALS STEUN OM DEZE INTENTIEVERKLARING TE REALISEREN

Om bovenstaande actiepunten te realiseren wil Rode Neuzen Dag graag een handje helpen. Scholen die zich registreren als Rode Neuzen School en via een actie mee geld inzamelden voor Rode Neuzen Dag, kunnen hun ingezamelde bedrag (tot €1000) makkelijk terugvorderen om hulp te bieden aan leerlingen met psychische problemen of projecten uit te werken die mentale gezondheid op school bevorderen. Vergeet bij de registratie van je actie zeker niet jouw school aan te duiden. Enkel dan kunnen jullie het ingezamelde bedrag (tot €1.000) na 30 november 2018 terugkrijgen.

Rode Neuzen Dag wil zoveel mogelijk jongeren met mentale moeilijkheden helpen. Daarom stopt onze inspanning niet aan de eigen schoolpoort en zijn we ook solidair met andere scholen die een project indienen bij het Rode Neuzen Fonds, beheerd door de Koning Boudewijnstichting. Ook jouw school kan bijkomende financiering vragen voor een project met een budget groter dan € 1000. De projectoproep hiervoor wordt gelanceerd na Rode Neuzen Dag 2018. Alle dossiers worden beoordeeld door een onafhankelijke jury.

 

4. ONTVANG HET RODE NEUZEN SCHOOL LABEL en krijg toegang tot de Rode Neuzen Scholencommunity

Yes! Als je de vorige drie stappen hebt doorlopen, mag jouw school zich een Rode Neuzen School noemen.
Hierdoor:

  • krijg je toegang tot het Rode Neuzen Scholen-platform voor interessante tips & tricks, praktijkvoorbeelden en een forum om knowhow met andere leerkrachten uit te wisselen.

  • maak je kans op tickets voor een unieke Rode Neuzen Dag-workshop rond mentale zorg op school.

  • ontvang je na Rode Neuzen Dag 2018 visibiliteitsmateriaal. Zo toon je aan de hele buurt dat jouw school mentale gezondheid belangrijk vindt.

Klik hier om een Rode Neuzen School te worden!

Meer vragen? Contacteer ons op info@rodeneuzendag.be

Rode Neuzen Dag is een initiatief van VTM, Qmusic en Belfius