Getuigenissen

Steun jongeren met psychische problemen
voor het te laat is

Doe een gift voor Rode Neuzen Dag

Nog altijd krijgt 1 op 5 Vlaamse jongeren te kampen met psychische problemen. Soms gaat het om kleine zorgen, eigen aan de leeftijd en de maatschappij. Maar nog veel te vaak groeien hun zorgen uit tot grotere problemen, met fysieke uitingen zoals eetstoornissen of automutilatie.
En nog veel te vaak met levenslange gevolgen voor de jongeren en hun familie. Help Rode Neuzen Dag om dit een halt toe te roepen.

Doe een gift  Organiseer een actie

Jouw steun voor Rode Neuzen Dag 2018 gaat naar de plek waar jongeren het grootste deel van hun tijd doorbrengen: de school. Door financiële steun van Rode Neuzen Dag kunnen Rode Neuzen Scholen investeren in specifieke opleidingen voor hun leerkrachten, een Rode Neuzen-aanspreekpunt binnen de school en een veilige plek waar leerlingen tijdens de schooldag tot rust kunnen komen.

Maatregelen die ervoor kunnen zorgen dat psychische problemen bij jongeren sneller opgemerkt en beter begeleid worden.  

 

 

"Bram was een super toffe jongen met verschillende hobby’s. Vooral boogschieten vond hij ‘de max’." Zo begint het verhaal van Wendy en Gerrit. Zij maakten afgelopen zomer het meest verschrikkelijke mee dat een ouder kan overkomen: hun 17-jarige zoon Bram stapte uit het leven. 

Het was een schok voor iedereen in hun omgeving toen hij op zijn 14e een depressie kreeg. Bram verloor alle zelfvertrouwen, kreeg faalangst en sloot zich meer en meer af voor familie en vrienden. De school merkte het als eerste op en contacteerde zijn ouders. Bram werd geholpen en bijgestaan door kinderpsychiaters, therapeuten... Maar het mocht niet baten. De school is voor het gezin De Cort een enorme steun geweest in de moeilijke tijden. "We verwijten de school niks, maar ze verdienen betere middelen."

Lees het volledige verhaal op hln.be

 

Wendy zag haar dochter Marte lijden onder een eetstoornis. Ze was pas 16 toen ze stopte met eten en zichzelf begon te verminken.

“Toen Marte 16 was, was ze een heel levendig meisje dat van het leven genoot, maar plots verdween dat en ging ze op dieet. Dat was het begin van alle problemen. Je vindt het natuurlijk heel erg dat je kind zich pijn doet met een dieperliggende oorzaak."

"Je wil niet dat dat gebeurt, maar je staat helemaal machteloos daar tegenover. Je bent bang hoe het gaat aflopen, haar gewicht gaat naar beneden… Is ze nog wel gezond? Wat doe ik fout?”

De strijd van Wendy en Marte kon niet altijd op begrip rekenen. “Sommige mensen gaan daar heel lichtjes over en denken dat Marte zich aanstelt. Dat maakt het voor jongeren zoals zij alleen maar moeilijker om hulp te zoeken.”

 

Katarina verloor met Teresa niet alleen haar zus, maar ook haar allerbeste vriendin. Toen Teresa op 19-jarige leeftijd uit het leven stapte, liet ze een afscheidsbrief en vooral heel veel vragen achter. “Wat waren haar gedachten? Wat maakte haar zo verdrietig dat ze niet meer bij mij wou zijn? Had ze die brief maar aan mij gegeven, of laten lezen aan iemand, dan was ik mij tenminste bewust geweest van de situatie en hoe zij zich voelde.”

Door het lezen van de brief, ontdekte ze een hele nieuwe kant aan haar zus. “Die breuk of die pesterijen op school… over die soorten verdriet wilde ze niet praten. Ze dacht waarschijnlijk ‘ik geraak er zelf wel bovenop’ of ‘ik stop het in een potje en doe er een dekseltje op, dan gaat het vanzelf voorbij’."

Daarin was Teresa waarschijnlijk niet alleen. “Ik denk dat veel jongeren niet over die emoties willen praten en bang zijn om zich zwak op te stellen. Maar als ik het had zien aankomen, had ik nog geprobeerd om er iets aan te doen.”

 

“Ik was de blije Rani, ik was altijd iemand met veel energie.” Zo begint Rani (16) haar verhaal. Toen ze vanaf haar 11 jaar elke dag gepest werd op school, veranderde haar karakter volledig. “Dat kraakt je echt vanbinnen, dat is alsof ze je even een mes in je rug steken. Het werd ook gewoon meer en meer. Op dat moment is één uur later al een uur te veel.”

Het bleef niet bij figuurlijke wonden, want Rani werd depressief en begon zichzelf te verwonden. “Ik heb littekens en wonden… ze staan voor alle keren dat ik het gevoel kreeg dat mensen mij weer niet goed genoeg vonden. En zo gaat het steeds verder en verder. Ik denk niet dat de pesters doorhadden dat pesten zoveel impact kan hebben op een persoon…”

Rani liet hen dan ook niet zien hoe hard ze haar raakten en verborg haar automutilatie jarenlang. “Op momenten dat het moeilijk gaat, zie je geen andere keuze dan een masker op te zetten.”

Jouw steun voor Rode Neuzen Dag 2018 kan het verschil maken voor een jongeren die te maken heeft met psychische problemen. Met de opbrengst van dit jaar willen we Vlaamse scholen de mogelijkheden geven om aandacht te schenken aan het mentale welzijn van hun leerlingen.

Rode Neuzen Dag is een initiatief van VTM, Qmusic en Belfius