De derde editie van Rode Neuzen Dag zet in op mentaal welzijn van jongeren op school

De derde editie van Rode Neuzen Dag zet in op mentaal welzijn van jongeren op school

Derde Rode Neuzen Dag, op 30 november 2018, zet in op mentaal welzijn van jongeren op scholen.

1 op de 2 leerkrachten heeft wekelijks te maken met leerlingen met psychische problemen.

Psychische problemen zijn een dagelijkse realiteit in scholen: 1 op de 2 leerkrachten (52%) in Vlaanderen heeft minstens wekelijks te maken met leerlingen met mentale problemen. 6 op de 10 (62%) van alle leerkrachten werd daarbij in zijn carrière al geconfronteerd met leerlingen in de klas die aan zelfverminking doen, in het secundair onderwijs loopt dit zelfs op naar 3 op de 4 leerkrachten (76%).

Dit blijkt uit nieuw onderzoek, uitgevoerd in mei 2018 door iVox in opdracht van Rode Neuzen Dag, bij leerkrachten en leerlingen in Vlaanderen. Rode Neuzen Dag, de goeddoelactie van VTM, Qmusic en Belfius die jongeren met psychische problemen wil helpen, focust daarom in 2018 meer dan ooit op het mentaal welzijn van jongeren op school. De derde Rode Neuzen Dag vindt plaats op vrijdag 30 november 2018.

Peter Adriaenssens, kinder- en jeugdpsychiater: “Scholen zijn plekken waar jongeren het meest van hun tijd zijn. Als we ervoor kunnen zorgen dat er op school ook extra aandacht is voor psychische problemen en jongeren sneller kunnen geholpen worden, dan zetten we een enorme stap vooruit en kunnen we ernstigere aandoeningen vermijden. Dat Rode Neuzen Dag dit jaar meer dan ooit inzet op het mentaal welzijn van jongeren in scholen kan ik daarom alleen maar toejuichen.”

Leerkrachten onderstrepen het belang van mentaal welzijn op school: bijna de helft (47%) vindt dat er meer tijd en middelen vrijgemaakt moeten worden om te werken aan de mentale gezondheid van leerlingen. 6 op de 10 leerkrachten (60%) vindt daarbij van zichzelf dat ze niet voldoende zijn opgeleid om leerlingen met mentale problemen goed te begeleiden, bij leerkrachten jonger dan 34 jaar loopt dit op naar 79%.

Meer dan de helft van de leerlingen wil liever met leerkracht praten over mentale problemen dan met externe psycholoog

Naast leerkrachten deden ook 1000 jongeren tussen 6 en 18 jaar de afgelopen weken mee aan het onderzoek naar mentaal welbevinden op school. 1 op 5 Vlaamse leerlingen (21%) geeft aan in de afgelopen week last te hebben gehad van mentale problemen. Als de tijdsperiode ruimer wordt genomen, stijgt dit cijfer: de helft (51%) van de Vlaamse leerlingen geeft aan ooit wel eens last te hebben van mentale problemen, bij 16 tot 18-jarigen is dit zelfs 6 op 10 (58%).

Ruim 1 op de 3 Vlaamse leerlingen (36%) vindt dat er niet openlijk kan gepraat worden over mentale problemen op school. Nochtans staan leerkrachten hoog aangeschreven bij jongeren als vertrouwenspersoon. Meer dan de helft van de jongeren (56%) wil liever met een leerkracht praten over mentale problemen dan met een externe psycholoog (19%).

Koen Wauters: “1 op 5 jongeren kampt met psychische problemen. Je weet vaak niet wie ze zijn en je ziet het niet altijd op hun gezicht. Daarom is er Rode Neuzen Dag, want we moeten die jongeren helpen. Helpen om erover te praten en om hulp te zoeken. Deze keer geven we extra aandacht aan scholen, de plek waar jongeren vaak zijn, veel meemaken en dus ook snel geholpen kunnen worden. Met z’n allen kunnen we het verschil maken.”

Rode Neuzen Dag roept op om acties te organiseren

Iedereen in Vlaanderen kan zijn steentje bijdragen aan de derde editie van Rode Neuzen Dag, die op vrijdag 30 november 2018 plaatsvindt. De goeddoelactie roept dit jaar ook scholen, leerkrachten en leerlingen op om geld in te zamelen. Het geld zal gebruikt worden om scholen te ondersteunen die investeren in mentaal welzijn van hun leerlingen. Het ingezamelde geld wordt verzameld in het Rode Neuzen Fonds, dat beheerd wordt door de Koning Boudewijnstichting. Scholen, leerkrachten, leerlingen en ouders kunnen ook vanaf vandaag, donderdag 24 mei 2018, hier hun ideeën insturen die scholen kunnen toepassen om leerlingen beter in hun vel te doen voelen.

In 2015 bracht de eerste Rode Neuzen Dag 3.858.814 euro op voor 26 organisaties in Vlaanderen, die allen hulp bieden aan jongeren met psychische problemen. De tweede Rode Neuzen Dag in 2016 zamelde 4.103.677 euro in voor vijf OverKop-huizen in Genk, Gent, Mechelen, Oostende en Tienen waar jongeren gemakkelijk binnen en buiten kunnen wandelen voor ontspanning, maar ook voor snelle professionele psychologische hulp.

Het online onderzoek werd van 4 tot en met 11 mei 2018 uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX op een representatieve steekproef van 1000 Vlaamse jongeren tussen 6 en 18 jaar in het lager en secundair onderwijs en 353 leerkrachten, in opdracht van Rode Neuzen Dag.

Organiseer een actie

Doe een gift

Stuur ons jouw idee

Nieuws

LADEN

Koninklijk bezoek in Oostende!

15-03-2018 Koning Albert en Koningin Paola brengen bezoek aan het OverKop-huis in Oostende als blijk van waardering voor de werking van OverKop en Rode Neuzen Dag.
Lees verder

Een radio- en infomobiel op school dankzij Rode Neuzen Dag!

05-06-2018 Met de steun van Rode Neuzen Dag heeft de organisatie Te Gek!? een droom kunnen realiseren. Samen met Sam De Bruyn van Qmusic stelden zij op 27 maart met veel trots de radio- en infomobiel voor.
Lees verder

De derde editie van Rode Neuzen Dag zet in op mentaal welzijn van jongeren op school

08-06-2018 Rode Neuzen Dag komt terug en zet zich dit jaar in op het mentaal welzijn van leerlingen! Ook jij kan opnieuw jouw steentje bijdragen.
Lees verder

Deel ons jouw idee om het mentaal welzijn van jongeren op school te verbeteren!

11-06-2018 Rode Neuzen Dag komt terug! Dit jaar is het ons doel om ervoor te zorgen dat de Vlaamse scholen weten wat ze kunnen doen om het mentale welzijn van hun leerlingen te optimaliseren. Daarvoor hebben we jouw mening nodig!
Lees verder

BV-kids maken een programma in het kader van Rode Neuzen Dag

03-08-2018 Zes jongeren van BV's maken kennis met minder fortuinlijke leeftijdsgenoten. Dat is het uitgangspunt van het nieuwe VTM-programma dat dit najaar zal worden uitgezonden. Het programma sluit aan bij Rode Neuzen Dag dat zich dit jaar focust op jongeren met psychische problemen op school.
Lees verder

Staf en Mathias aan je muur ten voordele van Rode Neuzen Dag!

12-09-2018 Vorige week kon je in Het Lichaam Van Coppens bij VTM zien hoe Staf en Mathias Coppens een reeks grappige foto’s namen. Het was meteen het startschot van hun nieuwe missie: door een streng dieet en trainingsschema willen ze op twee maanden tijd het lichaam van een onderbroekenmodel krijgen. Missie geslaagd! Wil je graag Staf en Mathias elke maand bewonderen aan je muur, dan kan dat! De kalender kost 7 euro en is vanaf vandaag exclusief te koop in alle winkels en op de website van Kruidvat. De opbrengst gaat volledig naar de nieuwe editie van Rode Neuzen Dag!
Lees verder

Maak kennis met de 5 nieuwe rode neuzen

16-09-2018 Tijdens de aftrap werden ook de vijf nieuwe Neuzen bekendgemaakt: Froufrou, Cara Mascara, Redman, Blije Barry en Fred Raket. Verzamelen, delen en uitwisselen, het mag en kan allemaal. Heel Vlaanderen wordt opgeroepen om een Rode Neus op te zetten en te tonen dat spreken over psychische problemen geen taboe mag zijn. De Neuzen zijn vanaf vandaag te koop bij alle Belfius-kantoren in Vlaanderen.
Lees verder

Startschot derde Rode Neuzen Dag: mentale gezondheid van jongeren op school staat centraal

17-09-2018 Ambassadeurs Evi Hanssen, Koen Wauters, Jonas Van Geel, Birgit Van Mol en Sam De Bruyn dromen van zoveel mogelijk Rode Neuzen Scholen in Vlaanderen.
Lees verder
Aflevering 2 Jong Geweld

Realitycheck voor Jong Geweld in het teken van Rode Neuzen Dag

25-09-2018 In de aflevering van vanavond trekken de zes jongeren van Jong Geweld naar het psychiatrisch centrum van Pittem, waar ze enkele leeftijdsgenoten ontmoeten die er opgenomen zijn. Zeker het kijken waard!
Lees verder
Heidi stelde haar sweater voor in Parijs

CKS & Heidi Van Tielen hebben een neus voor geluk

28-09-2018 Zo leuk! Qmusic-dj Heidi Van Tielen en CKS hebben een exclusieve collectie sweaters ontworpen ten voordele van Rode Neuzen Dag. Vanaf 28 oktober in de winkel!
Lees verder

4 oktober: Werelddierendag!

04-10-2018 Op 4 oktober vieren we Werelddierendag! Geef vandaag je huisdier wat extra liefde... of snoepjes ;-)
Lees verder

Win een live uitzending van de Qmusic ochtendshow op school!

05-10-2018 Is jullie speelplaats klaar voor een live-uitzending van de Qmusic ochtendshow én een optreden van een coole Q-artiest? Sam, Heidi & Wim dagen jullie uit!
Lees verder

Moedige verhalen in NINA

06-10-2018 NINA, de weekendbijlage van Het Laatste Nieuws, staat vandaag in het teken van Rode Neuzen Dag met drie straffe verhalen!
Lees verder

Doe mee met de Funny Cupcakes actie van VTM Kids en WIN!

08-10-2018 Wat is er beter dan een zelfgemaakte cupcake? Een cupcake waar je waanzinnig mee moet lachen!
Lees verder

World Mental Health Day: het scheelt als je deelt

10-10-2018 Heb je onze online reeks #inbeeld al ontdekt? Elke week een moedige & sterke getuigenis!
Lees verder

Ga naar de film met de cast van De Buurtpolitie!

12-10-2018 Op zondag 28 oktober staat het korps paraat voor “De Buurtpolitie @ the movies” in Kinepolis Antwerpen, ten voordele van Rode Neuzen Dag!
Lees verder

Stem op jouw favoriete song in de Rode Neuzen Dag Top 1000!

15-10-2018 Welk nummer helpt jou in moeilijke tijden? Qmusic lanceert de Rode Neuzen Dag Top 1000 voor muziek die emoties los maakt!
Lees verder

Registreer de code van je Rode Neus en win!

16-10-2018 Heb je de unieke code op de verpakking van je Rode Neus al ontdekt? Vergeet hem niet te registreren om toffe prijzen te winnen!
Lees verder

Organiseer een actie voor Rode Neuzen Dag!

18-10-2018 Een dance battle, een carwash, een zeepkistenrace of toch iets anders? Haal inspiratie uit onze nieuwe tv-spot!
Lees verder

Matt Simons zet z’n Rode Neus op

19-10-2018 Gisteren stond de Amerikaanse singer-songwriter Matt Simons op het podium van Het Depot in Leuven. En hij had z’n favoriete Rode Neus mee!
Lees verder

Mentale gezondheid op school begint in de kleuterklas

23-10-2018 Kleuters ervaren ’s ochtends al veel drukte, en dan moet de schooldag nog beginnen. Hoe pakt een Rode Neuzen School die stress aan?
Lees verder

MEDIALAAN ACHTER DE SCHERMEN komt terug!

27-10-2018 Benieuwd hoe het er achter de schermen van VTM en Qmusic aan toe gaat? Maak het mee ten voordele van Rode Neuzen Dag!
Lees verder

Actie in de kijker: Comedy show door stotteraars

29-10-2018 Bewonderenswaardig: mensen die stotteren, zetten hun angst opzij en betreden het podium!
Lees verder

Proef de gezonde Funny Cupcakes van Ruth en Sandra

30-10-2018 Sandra Bekkari heeft deze week bezoek: samen met Ruth Beeckmans maakt ze een gezonde versie van de Funny Cupcakes. Yum!
Lees verder

De Te Gek!?-infomobiel, vandaag in De Standaard

30-10-2018 Hanne Evenepoel getuigt in de Te Gek!?-infomobiel over haar moeilijke periode, om scholieren te informeren.
Lees verder

Rode Neuzen Dag-groetjes vanop de Boekenbeurs

31-10-2018 Nog tot en met 11 november kan je “Robbedoes en de Rode Neuzen” ontdekken op de Boekenbeurs in Antwerpen!
Lees verder

SMEG veilt unieke Mickey Mouse-koelkast voor Rode Neuzen Dag

04-11-2018 Slechts 3 van gemaakt in België… en dit exemplaar kan van jou zijn! Bied mee via Vakantieveilingen en haal dit stukje Disney-nostalgie in huis.
Lees verder

Unieke Rode Neuzen Dag-campagne langs de Vlaamse wegen

06-11-2018 Vanaf nu overal in Vlaanderen te bewonderen: de unieke Rode Neuzen Dag-campagne "Carpoolen, delen helpt"
Lees verder

De rode golf door Vlaanderen

06-11-2018 De laatste aflevering van Make Belgium Great Again riep zoveel mogelijk scholen op om zich te registreren als Rode Neuzen School. Maak deel uit de rode golf!
Lees verder

UITVERKOCHT - Rode Neuzen Dag XL – live in het Sportpaleis!

09-11-2018 Ontdek snel de artiesten die ook op ons podium zullen staan en verzeker alvast je tickets!
Lees verder

Voor elke actieheld een HLN-abonnement

09-11-2018 Steun jij Rode Neuzen Dag? Dan weet je wat er leeft in de wereld! Het Laatste Nieuws schenkt elke actieheld krijgt een gratis maandabonnement.
Lees verder

Bezoek de set van Familie!

11-11-2018 Grote fan van Familie? Dit is jouw kans om de nieuwe opnamestudio’s te ontdekken! Wij veilen twee toffe setbezoeken.
Lees verder

Birgit doorkruist heel Vlaanderen

14-11-2018 Je kan deze week Rode Neuzen Dag-gezicht Birgit Van Mol overal in Vlaanderen tegenkomen in haar grappige auto!
Lees verder

Actie in de kijker: Warme William

15-11-2018 Ken jij Warme William al? Volgende week worden 18 unieke beeldjes van deze lieve beer geveild door de Warme Scholen!
Lees verder

"Onze zoon Bram was een super toffe jongen..."

16-11-2018 Vandaag in Het Laatste Nieuws: het verhaal van Wendy en Gerrit. Zij maakten deze zomer het meest verschrikkelijke mee dat een ouder kan overkomen: hun 17-jarige zoon Bram stapte uit het leven.
Lees verder

Laatste kans om de kalender van Het Lichaam Van Coppens in huis te halen!

19-11-2018 Op zoek naar een cadeau voor onder de kerstboom? Terug voor de laatste keer en in beperkte oplage: de broertjes Coppens in al hun glorie!
Lees verder

An Lemmens en Niels Destadsbader presenteren de tofste tv-show van het jaar

20-11-2018 Geen Rode Neuzen Dag zonder een geweldige tv-show! Op 30 november gaan An en Niels volledig live, backstage in het Sportpaleis
Lees verder

Carpool mee voor Rode Neuzen Dag

21-11-2018 De 4 collega’s op onze affiche geven het goede voorbeeld, maar wist je dat carpoolen ook iets opbrengt voor Rode Neuzen Dag? Ontdek de #CarpoolRodeNeuzen-actie van Taxistop!
Lees verder

UPDATE - An Lemmens op avontuur met Robbedoes!

21-11-2018 Het gloednieuwe avontuur ‘Robbedoes en de Rode Neuzen’ is vanaf vandaag verkrijgbaar bij Standaard Boekhandel en Carrefour.
Lees verder

Met spectaculair vervoer naar Rode Neuzen Dag XL in het Sportpaleis

23-11-2018 Stel: je wint een duoticket voor Rode Neuzen Dag XL, maar wil de file rond het Sportpaleis vermijden... Dan neem je toch gewoon de Sea King?
Lees verder

SMS EN WIN een bezoek aan de set van Familie!

26-11-2018 Vorige keer je kans gemist? Wij geven nog 2 keer een bezoek voor 5 personen aan de set van Familie weg!
Lees verder

Rode Duivels veilen gehandtekende Rode Neuzen

27-11-2018 Ook onze nationale voetbalhelden zetten hun Rode Neus op! Niet alleen dat, ze plaatsten ook hun handtekening op 4 pancartes, die wij mogen veilen.
Lees verder

GLS levert laatste dozen Rode Neuzen uit

28-11-2018 Vanmorgen zijn ze vertrokken uit ons depot, de laatste dozen Rode Neuzen. Klaar voor de eindsprint!
Lees verder

Het is zover!

29-11-2018 Op 30 november hoef je niets te missen van de ontknoping van Rode Neuzen Dag 2018. Ontdek hier hoe je alle feestelijkheden kan volgen!
Lees verder

Koen en Jonas trappen Rode Neuzen Dag XL - live in het Sportpaleis op gang

30-11-2018 Ze zijn eraan begonnen, daar in het Sportpaleis! En dankzij onze livestream hoef jij er niets van te missen.
Lees verder

Bedankt Vlaanderen!

30-11-2018 Niet éénmaal, niet tweemaal… maar 4.269.073 maal bedankt!
Lees verder

FWO investeert €950.000 in onderzoeken naar mentaal welzijn bij jongeren

01-12-2018 Minister Muyters maakt bekend dat het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek €950.000 investeert in onderzoek naar psychische problemen bij jongeren.
Lees verder

Dit was Rode Neuzen Dag XL - live in het Sportpaleis

03-12-2018 Nog eens nagenieten van het spetterende concert van Koen en Jonas? Bekijk hier de beste fragmenten van Rode Neuzen Dag XL!
Lees verder

Feestelijk het nieuwe jaar in met Rode Neuzen Dag XL

18-12-2018 Zet 2019 in met een vet feestje! Op VTM kan je 's nachts kijken naar de uitzending van Rode Neuzen Dag XL - live in het Sportpaleis.
Lees verder

Rode Neuzen Dag is een initiatief van VTM, Qmusic en Belfius