Deel dit artikel:

Dankzij Rode Neuzen Dag bereiken meer jongeren 'Awel'

Een tijdje geleden luidde 'Awel', de gratis hulplijn voor kinderen en jongeren, de alarmbel: slechts één op de acht chat- en telefoonoproepen van kinderen en jongeren kon een antwoord krijgen.

Daar is nu verandering in gekomen. In 2017 heeft Awel het aantal contacten via telefoon en chat zien stijgen. Dit betekent dat er meer oproepen werden beantwoord. De stijging van het aantal contacten is deels te verklaren door de extra financiële steun die de organisatie heeft gekregen.

Dankzij de inzet van heel Vlaanderen in 2015 en 2016 kon ook Rode Neuzen Dag haar steentje bijdragen. Het Rode Neuzen Fonds heeft in totaal bijna 500.000 euro kunnen schenken aan Awel. Mede hierdoor kon de organisatie vorig jaar een recordaantal van 171 nieuwe vrijwilligers aanwerven en hen een basisopleiding met het nodige materiaal aanbieden. Voor 2018 telt 'Awel' 358 actieve vrijwilligers.

Ook het project 'J-Awel' kwam in 2017 tot stand dankzij de steun van Rode Neuzen Dag. Met 'J-Awel' zijn er vandaag niet alleen volwassenen actief op het forum maar ook jongeren kunnen optreden als getrainde moderator. een twintigtal jongeren tussen 15 en 18 jaar werden hiervoor intensief opgeleid en worden verder ondersteund door een volwassen coach. Deze peers slaagden erin de sterke daling die het forum sinds enkele jaren had gezien, om te buigen.

De hulplijn voor jongeren voerde vorig jaar ook een aantal technische verbeteringen uit. Op 1 oktober werd de telefoonlijn uitgerust met een wachtrij. Jongeren die niet meteen iemand aan de lijn kregen, hoefden niet meer terug te bellen maar konden hun beurt afwachten. Het systeem om gesprekken anoniem te registreren is ook vereenvoudigd. Deze wijzigingen hebben er onder andere voor gezorgd dat het aantal beantwoorde oproepen tegenover het jaar daarvoor met 8% zijn gestegen

In de toekomst wil Rode Neuzen Dag dergelijke projecten blijven ondersteunen. En ook jij kan hiervoor jouw steentje bijdragen door een gift te storten op het Rode Neuzen Fonds of een actie organiseren ten voordele van Rode Neuzen Dag 2018.