Deel dit artikel:

Aanslagen 22 maart bezorgden Shanti psychische moeilijkheden, nu is ze overtuigd Rode Neuzen Dag actievoerder.

Op 22 maart 2016 overleefde Shanti De Corte de aanslag in de luchthaven van Zaventem. Nadien kreeg ze te kampen met psychische problemen. Nu wil ze haar verhaal delen en steunt op die manier Rode Neuzen Dag 2018.

22 maart 2016

Tijdens de ochtend van 22 maart 2016 stond Shanti samen met haar klasgenoten van het Sint-Ritacollege uit Kontich klaar om op schoolreis te vertrekken naar Rome. De leerlingen verzamelden aan balie 4 en 5 toen er plots luide knal door de vertrekhal galmde. Eerst dachten ze dat er iets op de grond gevallen was. Maar toen volgde er een tweede, veel luidere knal gevolgd door een felle vuurflits. Het plafond kwam naar beneden en Shanti probeerde zichzelf in veiligheid te brengen.

Paniekaanvallen volgende elkaar op

Shanti overleefde de aanslag. Ze beseft dat ze veel geluk heeft gehad. Toch heeft de ervaring een serieuze impact achtergelaten. Shanti viel in een zwart gat en begon zich af te sluiten van de buitenwereld. Haar leefwereld werd steeds kleiner en de paniekaanvallen volgden elkaar op. Op 2 september 2016 ging Shanti naar een psychiater. Door de knal van de bom had ze tinnitus opgelopen en eerdere behandelingen bij een oorarts hielpen niet. Daar bleek ze niet enkel te kampen met gehoorproblemen maar ook met een zware posttraumatische stressstoornis en een depressie van de hoogste graad. Diezelfde dag werd Shanti opgenomen.

Opname van een jaar

Shanti verbleef drie maanden op een PAAZ-afdeling en daarna negen maanden op een afdeling in Mortsel waar ze intensief therapie kreeg. Geleidelijk aan ging het beter. Op 22 maart 2017, exact een jaar na de aanslagen, besloot Shanti naar de eenjarige herdenking te gaan. Ze hoopte het hoofdstuk te kunnen afsluiten. Maar dat gebeurde niet. Ze beleefde de dag helemaal opnieuw en ondernam een dag later een zelfmoordpoging. Bijna hadden de terroristen van de luchthaven nog een slachtoffer gemaakt.

Shanti zet zich in voor Rode Neuzen Dag 2018

Twee jaar na de aanslagen gaat het oké met Shanti. Het is nog altijd niet gemakkelijk maar ze is klaar om haar verhaal met anderen te delen. Shanti studeert momenteel orthopedagogie en wil zich heel graag inzetten voor jongeren met psychische problemen. Samen met Luna en Eva, twee vriendinnen die ze leerde kennen tijdens haar opname, organiseert ze lezingen en deelt ze haar ervaringen. In oktober 2018 plant ze een groter project met verschillende workshops. De opbrengst wil ze integraal schenken aan Rode Neuzen Dag 2018: "Er zijn zoveel jongeren met bagage, die daardoor psychische problemen hebben. We willen dan ook ons steentje bijdragen, zodat ze gerichte hulp krijgen."

Wil je net als Shanti jongeren die het mentaal moeilijker hebben, een hart onder de riem steken? Doe een gift of pregistreer je actie via de website van Rode Neuzen Dag. Samen met jouw hulp houden we de aandacht rond de problematiek levendig.

Denk je aan zelfmoord en heb je nood aan een gesprek, dan kan je terecht bij de Zelfmoordlijn op het nummer 1813 of via www.zelfmoord1813.be.