Deel dit artikel:

AANGRIJPENDE DOCUMENTAIRE OVER DE VERLOREN STRIJD VAN EMMA TEGEN ANOREXIA


Het belooft vanavond een emotionele Telefacts Zomer te worden bij VTM. De aangrijpende Nederlandse reportage 'Emma Wil Leven' is namelijk voor het eerst bij ons te zien. Daarin is te zien hoe de jonge Emma (18) de strijd tegen anorexia verliest.

De Nederlandse Emma was een slim en levenslustig meisje. Ze was de middelste van drie zussen en had het daar soms moeilijk mee. Ze voelde haar soms benadeeld. Ze was 12 toen ze anorexia kreeg. Haar ouders merkten het op in Rome toen ze geen koekjes meer at. 

Ze ging erg snel achteruit. Er volgden allerlei behandelingen en ze had goede en slechte periodes, maar ze herviel vaak. In Portugal kreeg ze priv√©begeleiding. Ze hield een videodagboek bij van haar laatste maanden. Het zijn heel confronterende, schokkende maar tegelijk ook eerlijke beelden. 

Ook al wilde Emma nog graag leven, ze haalde het na een strijd van zes jaar niet en stierf in Portugal. Ze zei nochtans aan de telefoon dat het goed ging, maar tevergeefs. Ze stond er op dat haar video's zouden verwerkt worden in een reportage, om mensen duidelijk te maken wat de ziekte met je lichaam, √©n met je geest doet. Ze wilde waarschuwen voor de gevolgen van anorexia, maar voor haar was het te laat. Documentairemaakster Jessica Villerius praat met haar ouders, vriendinnen en hulpverleners. 

Wie vragen heeft over anorexia nervosa kan terecht op de website van ANBN, een vereniging die jongeren met eetstoornissen en hun families helpt. ANBN krijgt voor het tweede jaar op rij steun van Rode Neuzen Dag van VTM. Sinds kort is ook bekendgemaakt dat een deel van het ingezamelde geld van Rode Neuzen Dag 2016 besteed wordt aan opvangcentra voor jongeren, de zogenaamde OVERKOP-huizen. Wie er nu al terecht wil, kan terecht op Overkop.be voor een luisterend oor via de mensen van Awel. 

 

Publicatiedatum: 20 juni 2017