Deel dit artikel:

OverKop-huis Genk en Oostende openen haar deuren dankzij opbrengst Rode Neuzen Dag

Dankzij de steun van heel Vlaanderen kan Rode Neuzen Dag dit najaar in elke provincie een OverKop-huis openen. Vrijdag 27 oktober 2017 was het de beurt aan de OverKop-huizen in Genk en Oostende. De OverKop-huizen in Gent, Mechelen en Tienen openen later dit jaar hun deuren.

Een OverKop-huis is een plek waar jongeren gemakkelijk binnen en buiten kunnen wandelen. Ze kunnen er terecht voor wat ontspanning of voor een leuke activiteit. Maar tegelijkertijd wordt er ook professionele en psychologische hulp aangeboden. 

"Elk OverKop-huis biedt jongeren een thuis en vertrekt vanuit een vrijetijdsaanbod: je kan er vooral toffe dingen doen zoals in een jeugdhuis. Zo worden jongeren niet meteen gelabeld als ‘een tiener met problemen'. Wanneer ze willen, kunnen ze wel altijd beroep doen op professionele therapeutische hulp”, licht Rode Neuzen Dag-ambassadrice Evi Hanssen toe.

Ook online wil OverKop er zijn voor jongeren. Via overkop.be worden jongeren de weg gewezen naar betrouwbare en begrijpelijke informatie over gevoelens en hulpverlening. Jongeren kunnen er zelf video’s delen die hen zelf al eens geholpen hebben of die hen inspireren. Hiermee wil OverKop inspelen op peer-support. Uit onderzoek blijkt namelijk dat jongeren die elkaar ondersteunen heel waardevol is. Daarnaast is er ook een chatfunctie waar jongeren terecht kunnen en waarvoor OverKop samenwerkt met Awel

De volgende editie van Rode Neuzen Dag vindt plaats in 2018 en zal opnieuw in het teken staan van jongeren met psychische problemen. Ondertussen kan iedereen in Vlaanderen acties blijven organiseren voor Rode Neuzen Dag. Actievoerders kunnen hiervoor hun actie aanmelden op de website van Rode Neuzen Dag.

Bekijk hier de reportage van VTM NIEUWS over de opening van OverKop Genk: